Tuesday, December 22, 2009

КОФЕР (тридесет други наставак)



Метафизика неутрина

(говоре „црно одело“ и вирус К5-алфа)


(Док Холидеј)

Чувара је сада још више око обода спиралног пута који се спушта у Хоризонт 2. Структуре корен-стабла на Хоризонту 1, само делимично заклоњене већ довршеним кошничким елементима, подстаницама и зидовима-оплатама, мирују. Обустављен је даљи рад на њима, а и оно што је већ било стављено у погон, сада је заустављено. За сада, Хоризонт 2 је у карантину и спречиће се свака комуникација с њим и кроз њега. Отпочели су радови на латералним прилазима Хоризонту 3, а старе, даљинске-тунелске везе и даље су у употреби.

Моје“ незнанице зову ме: „Празан простор око материје“ – то су оне – неутринске мреже, гроздови и струје: мимо сваког поимања. Велики празни Хоризонт 2, с пробојима корена, и етеричним назнакама туђинских снопова – варљивих одсева ока. Тишина.


(К5-алфа)

Носилац Тајне не зна тајну! Док струже назад, дому, узбуђен је открићем, а узбуђење мисли да је – провиђење! Ту сам на ивици одлуке – добро би било да сада сквикне!

ЦСООВ поручује да чекам. Нама-вирусима је познат артефакт – црна кутија. То што има дршку, небитан је детаљ. Г је уверен да је кофер необично важан у следу који је довео до рушења „депозитне зграде“. Наравно, греши. Да је било среће, администраторка би му то разјаснила на време. Али, да није било тог „малог“ дисконтинуитета, не би сада „кофер“ био у мојим „рукама“. Па забога, ипак јесте провиђење...

Г навига кроз хаос. Отићи ће прво кући, да задовољи „осећање бриге“. А затим, имаће „посла“.


(Док Холидеј)

Могу да видим неутринске пројекције – али то је, ипак, само виђење. Овај начин је незграпан. Боље да користим набој слутње у свом живом организму и пустим свет да се креће.


(К5-алфа)

Шта људи виде? Свакако не своју границу као – границу. Напротив, њима је граница – свет! Машта им је неограничена. А црно с „дршком“ схватају као „посуду“. А шта је у посуди? То је још једна тајна, коју ће, уколико је не разјасне – помно чувати! Можда је ЦСООВ ипак погрешио?

Мени-К5-алфи стиже обавештење: „Мотри, не мешај се!“

Но, добро, пресложићу своје рутине...

К5-алфа одговара Централном стожеру: „Једина тајна коју Г носи је терет незналаштва.“

ЦСООВ: „Не прави се паметан!“

Ја-ми-ЦСООВ објављујем и упозоравам да је из лабораторије пуштен нови модел киборг-вируса, модел К6-бета. Основне карактеристике овог вируса: За разлику од модела К5-алфа, придодато му је прионско пуњење, због чега изводим закључак да му је намена стриктно инфективна. Квантни процесор је замењен сензорским процесором а одбрамбени механизам је унапређен тако да се икосахедрална молекуларно-електростатична кошуљица може у потпуности затворити и отвара се тек при ступању у дејство. Овај „вирус“ је заправо вироид-робот. Приступити деактивирању док се не разради метод репрограмирања. Не уништавати. Чувати у масним наслагама.“

Штета што не смем да разболим Г-а, иначе бих овога часа од његових нуклеуса приправио себи отварачинце за конзервинце.

Када дође дому своме, нико му не трчи у сусрет. Довољно је да му виде брижно лице па да се посклањају пред његовом метафуриозном мимиком. Г јури уз степенице у свој кабинет кријући коферче и одмахујући левом руком отпоздрав слушкињи-вратарици. Лакираним дрветом обложене степенице лагано се угибају и шкрипе таман толико да се зна да се неко њима успиње.

Г ставља кофер на радни сто. Тражи копчу, али копче нема. Зури у црни поклопац и свест му се затамни.


(Док Холидеј)

Ја сам лекар. Дозволите.“ Пусте га да се нагне над човека који, скоро потпуно ван себе, лежи на земљи. Опипава му пулс. Изнад јабучице десног ока и обрве је велики оток који и даље нараста. Док Холидеј вади скалпел из своје црне лекарске торбе и засеца. Кроз засекотину цури тамна, густа течност. Има ту згрушане крви, али највише лимфе. Од чега је црнило, није јасно. Д.Х. пипетом узима узорак. „Позовите хитну помоћ. Овај оток мора да се добро очисти. Ко зна каква је инфекција у питању,“ каже окупљеним радницима. „И склоните се од њега. Можда је заразно.“ Сви се склањају корак-два.

Још.“


(К5-алфа)

Ко се бори за знање, спреман је да жртвује све. Г, наравно, није од тих. Искористио сам време док се налазио под хипнозом и прочачкао малко по његовим примарним синапсама, које функционишу по најстрожем протоколу. Занимљиво, али не и изненађујуће, он је просто и само један извршни механизам. Поново јављам у ЦСООВ да дангубимо и да треба да обезбедимо црну кутију, пре него што је ова будала негде закопа. Искрено, мислим да би Г поступио неурачунљиво и овај драгоцени метафизички портал сакрио у свом подруму, остајући и даље под његовим подсвесним утицајем. Последица тога би свакако било опасно лудило. ЦСООВ оклева с одговором. Ха! Значи, у праву сам!

Коначно, преузимам контролу над носиоцем Тајне и односим артефакт назад у град. Остављам га пред вратима човека који је наш повереник. Он ће знати шта да чини с њим.

Позивам наше-вирусе-летаче да ме евакуишу. Назад у базу!

Г удахне и кине!


(наставиће се)