Wednesday, December 23, 2009

КОФЕР 2 (други наставак)



Опасност Смрт


Ентитет Док Холидеј је пристао да му позајмим – лице.

Подешавам положај шешира. Размрдавам прсте.

Оружје – у функцији.

Док Холидеј је тело које замишљам-опажам, облик вакуума.

Д.Х. је симбол Врховне идеје – антитезе и прождирача „свих“ идеја.

Ја-О.С. јесам „месо“ артикулације.

Окрећем главу, ал' шешир не капира...



Овде се рађају идеје.

Ко им је мајка? Мајка им је црна кецеља.

Отац им је – оловка.



Аријана


Ја-Три-Нас, то јест О.С. у диспропорцији с Д.Х. оделом, седим на огради моста изнад вештачке речице у центру „града“. Зурим у безбројне, вештачки узбуркане таласиће и њихове одсеве. Сви станари Влати 1 носе у себи грозд чипова који омогућавају непрекидни надзор над њиховом добробити. Ово је, за сада, волонтерска заједница – друштвени експеримент (Арко-торањ Влат 1, спец. статус, пројект „Аријана“). Оформљена је заједница пажљиво пробраних чланова (Аријанаца) који се уклапају у замишљену комплексну поделу функција, која истовремено и троши и производи. Инпут је делимично у виду гарантоване донације, аутпут иде на тржиште.

Као гост, чипове носим у закључаној огрлици.

Број гостију је ограничен. Нису дозвољене групне посете. Кретање и мешање с Аријанцима је ограничено на јавне површине и састајалишта. Одлазак у приватне посете, за сада, није дозвољен.

Аријанци неће напуштати Влат 1, осим у случају велике хаварије која би угрозила животе и читав пројекат. Групи Аријанаца је придодато независно техничко и особље обезбеђења на спољашњем периметру.

Влат 1 тренутно има 4.000 становника, што је нешто изнад минимума аутархијског идеала, а предвиђени максимум је до 8.000. Погони за производњу хране могу да задовоље 40% потреба за хранљивим материјама. Вода за пиће и остале потребе је интегрални део система и у потпуности се рециклира.

Планиран је и систем за одржање живота (кисеоник, климатизација, вода) који би омогућио опстанак заједнице у случају спољашње катастрофе у трајању од 30 дана. Аутономна производња неопходне енергије – до 30%. Оксилијарни систем подржава минимум енергетских потреба.

Трговине се снабдевају робом (и порученом робом) непосредно из базе торња, у којој већ постоје активне робне куће и складишта, или поштом.

Размена информација са спољашњим окружењем је слободна, уз одређене рестрикције опште природе. (Око овога је било највише „сломљених копаља“. На крају је одлучено да експеримент не треба да буде рађен у потпуној изолацији од спољашњег света. Примарни циљ је, на крају крајева – интеграција а не аутономизација.)

Ја-Три-Нас сам, наравно – скептик.

Занимљиво је, међутим, с мог становишта, колика ће бити улога аутоматског антикоруптивног система и у којој мери ће бити подложан криминалној манипулацији. Ту би требало отворити кладионицу...

Људски фактор...

Аријанци, кој мој...


(наставиће се)