Sunday, January 11, 2015

АСЕМИЧКИ ТУЂИНИ

 



АСЕМИЧКИ ТУЂИНИ

Вера у науку изнедрила је туђине, оне добре у небеским кочијама да нам поделе дарове, и лоше да нас натерају да се опаметимо или ишчезнемо. То је баш политички коректно, јер наука је од религије преузела прапорце наде. Господари реклама сад нуде Освајање Марса (Кини је припала Луна, Америци Куба). Али не журите пријатељи! Дајте прво да потопимо Сахару.
Питање научне фантастике и шта она беше, остаје без одговора. Је ли то било о садржају? О духу времена? Је л' то био Спок или Џејмс Бонд? Критички, НФ је била увид у природу власти, док је технологија отварала нове, одлучујуће могућности. Власт је она ствар, кичма, која се никад не мења. НФ је мртва, њени потисници су издували. Власт је усвојила петпарачко ђубре и сада 3Д штампачима штампа 3Д туђине. Дронове и слично за сада, али све је то планирано још од пре Розвела.
Видимо помешане историје као садашњост, џихад и фашизам, црвене заставе и црне скијашке маске. Фракције и кланове, корпорације и пипке стоглаве SONY-Toyota-CIA-NSA као нови дух. Споменух ли NSA? Разуме се, природно је да се користе сва чула на располагању, да се краде и прикрива све што се може, јер живот је велика гладна курва која уједа. А и зима долази. Шта је то што нас је учинило толико глупим да верујемо у Добру природу и Безопасну звер? Која дрога чини доброћудним?
Ово мирише на Ничеа, у реду, али он је био митраљезац. Избушио је неке рупе. Убио је Бога, мада су форензичари тражили доказ. Све што су добили беху меци. А то није довољан доказ. Бог је отпоран на метке.
Изгледа као да су слојеви историје утиснути у садашњу биомасу. Можеш уронити у њу и путовати кроз време. Један од Херкулових задатака беше да пусти побеснелог бика на полуострво. Довео је терористе са Крита? Не верујем у Бика. Били су то терористи. Херкул је ипак о политици, канализацији, мапирању и рвању. Сада преклопљени, древни митови разоткривају нашу садашњост. Како то ради?
Бог је метак.
Бог је рафал.
Заборавите на научну фантастику.
Долазе туђини.